Художници

 

Александър Обретенов
Александър Станев, график
Альоша Кафеджийски, скулптор
Антонина Бочева, скулптор
Благой Иванов, живописец
Бойчо Григоров, проф., живописец
Боян Стоянов
Валентин Герасимов
Валентин Димитров
Венелин Захариев
Веско Вачев
Видо Вълов, график
Виктория Тодорова
Галилей Симеонов, проф., график
Георги Апостолов, скулптор
Георги Павлов - Павлето, живописец
Георги Панов, живописец, карикатурист
Георги Паунов - Паунец, живописец
Георги Томов, живописец
Георги Стефанов, сценограф
Господин Господинов - Джони
Димитър Ганчев, скулптор
Димитър Симеонов Гоцак, скулптор
Димо Троянов, живописец
 

Илия Велев, живописец
Илия Костов
Ирина Сердева
Йордан Инков, живописец
Камен Цанов
Кирил Воденичаров
Кирил Петров, живописец
Любомир Мечков, изкуствовед, живописец
Людмил Стефанов, сценограф
Максим Тодоров, илюстратор
Мариана Забунова, керамичка
Марко Марков
Милчо Петров, график
Милчо Спасов, живописец
Мими Станева
Митко Марков, живописец
Младен Иванов
Найден Кирилов Георгиев
Никола Канов
Николай Пенков
Николай Попов, живописец
Николай Стоянов, сценограф
Огнян Боянов, скулптор
Петър Миланов, скулптор
Петър Михайлов-Войводата, живопис
Петър Панайотов
Пламен Узунски
Рени Петрова
Руска Маринова
Сияна Миланова
Стефан Иванов, акад. проф.,  живописец
Стефан Владимиров
Стефан Евстатиев Кирков
Стефан Първанов - Байката
Теодоси (Тодор) Антонов
Тодор Деков
Тодор Петров
Христо Михайлов, график
Христо Спасов
Чавдар Любомиров Антов
Чавдар Чакъров

 

 

Александър Обретенов
Роден през 1878 г. в Лом. Учи в Одеса средно художествено училище и в Санкт – Петербург - художествена академия. След това живее и работи в Германия, в Мюнхен и Берлин, където излага свои творби. През Първата световна война е военен художник. Учителства в Лом. Прави изложби заедно с колегите си П. Панайотов и Ил. Костов. Негови творби има в Историческия музей в Лом. Умира през 1945.

  Александър Станев, график
Роден на 21 юни 1933 г. в гр. Лом. Завършил специалност "Илюстрация и графика" при проф. Илия Бешков в НХА "Н.Павлович". Работил е като художествен редактор в списание "Жената днес" и преподавател в Художествената гимназия и Художествената академия - София. Издал е няколко учебника по изобразително изкуство. Участвал е в общи художествени изложби. Негови произведения са притежание на различни галерии в страната и в София. Умира през 2003 г.

Альоша Кафеджийски, скулптор
Роден на 7 юли 1937 г. в гр. Чипровци, обл. Монтана. Завършва декоративно-монументална скулптура в НХА "Н.Павлович" през 1964 г. при проф. Л.Далчев. Работи композиции и монументално-декоративна скулптура. Участва в ОХИ от 1970 г., в юбилейни изложби, изложби в чужбина - Румъния, Финландия и Украйна. Творби: "Глава на дете" (1970, НХГ), "Първескиня" (1973), "Мъка" (1972), "Спомен" (1977), "Глава" (1977), паметници и декоративни пластики в Чипровци, Созопол, Варна, София и др. Награждаван е на национални изложби по скулптура.

  Антонина Бочева, скулптор
Родена на 31 май 1914 г. в гр. Монтана. Завършва скулптура през 1940 г. в НХА "Н.Павлович" при проф. Иван Лазаров. Работи предимно скулптурни портрети на бълг. революционери, общественици и учени. Член на Съюза на художниците. Нейни творби има в София, Плевен, Дупница, Силистра и др.Умира през 2002 г.

Благой Иванов, живописец
Роден на 8 април 1933 г. в с. Медковец, обл. Монтана. Завършва през 1961 г. стенопис в НХА "Н.Павлович" при проф. Георги Богданов. Живее и работи във Велико Търново. Изявява се в монументалната и кавалетната живопис.Участва в много общи художествени изложби, както и в представителни изяви на българското изобразително изкуство в Будапеща и Москва. Реализира монументални творби в много селища в страната. От 1962 г. участва в окръжни изложби във В.Търново и в ОХИ, самостоятелни изложби във В.Търново (1969) и София (1972). Творби: "Арбанашки дворове" (1965), "Църквата "Св.София" (1967), "Боженци" - поредица от творби, правена всяка година (от 1965), "Стопански двор" (1966), "Есен" (1966), "Вечер" (1968, НХГ), "Търновската книжовна школа" (1972), "Десислава" (1975), "Вестоносци-април 1876" (1976), "Майка-април 1876" (1976) и др. Печели награди в национални изложби.Член на Съюза на художниците. Умира през 1998 г.

Проф. Бойчо Григоров, живописец
Роден на 31 януари 1916 г. в с. Ковачица, обл. Монтана. През 1943 г. завършва живопис в Художествената академия при проф. Н.Маринов. Асистент от1956 г., доцент 1966, Професор по живопис в академията от 1971. Член на Съюза на художниците. Работи в живописната композиция, портрет, пейзаж и натюрморт. Редовно участва в ОХИ, изложби в чужбина - СССР, Полша, Англия, Франция, Италия и др. По-значителни произведения: "Капитулацията на немците в Унгария" (1953), "Портрет на Петко Напетов" (1955), "Събиране храни за гладуващите в Поволжието" (1956), "На бригада" (1958), "Интербригадисти" (1960), "Асфалтова база" (1966), "Обед на полето" (1967). През 1966 г. урежда в София своя юбилейна изложба, през 1972 самостоятелна изложба и изложби в Монтана (1967) и Павликени (1968). Негови творби се намират в НХГ, в ХГ Монтана, Враца, Пловдив и др. Умира през 1997 г.

Боян Трендафилов
Роден в с. Бели мел. Завършил е НХА "Н.Павлович"през 1969 г., специалност "Декоративна и монументална скулптура" в класа на проф. Величко Минеков и проф. Делчев. Негови творби са откупени от галерии и частни лица в България и чужбина - Франция, Англия, Германия, Белгия, Румъния. Има самостоятелни изложби.

Боян Стоянов
Роден през 1913 г. в с. Враняк, обл. Враца. Завършва живопис в НХА "Н.Павлович" при проф. Никола Маринов. Работи и живее в Берковица, където дълги години е бил учител. Участва в окръжни изложби. Умира през 1986 г.

Валентин Герасимов
Роден в Берковица. Завършва Художествена гимназия, НХА "Н.Павлович"- специалност "Стенопис"при проф. Димо Заимов. Уредник в Градската художествена галерия в Берковица. Работи в областта на декоративното изкуство: стенопис, мозайка витраж, сграфито, живопис, икони и др.

Валентин Димитров
Роден на 20 февруари 1976г. в Монтана. Завършва специализирана паралелка по изобразително изкуство в V СОУ "Хр.Ботев", Монтана и „Педагогика на изобразителното изкуство" в СУ"Св. Климент Охридски". Преподавател в ПМГ" Св. Климент Охридски" и ОШИ "Добри Христов"- Монтана. Работи в областта на пейзажната живопис.

Венелин Захариев
Роден на 3 януари 1939 г. в село Копиловци, област Монтана. Завършил е специалност "Илюстрация" в НХА "Н.Павлович". Основател и пръв главен уредник на Художествената галерия "Кирил Петров" в град Монтана. Работи офорт, суха игла, линогравюра и гравюра на дърво. От 1989 г. рисува живопис - маслена, пастел, акварел. Член на СБХ. Носител на Почетния знак на Община Монтана за значим принос в сферата на изобразителното изкуство.

Веско Вачев
Роден през 1935 г. в с. Белимел, обл. Монтана. Живописец и график. Живее и работи известно време в Монтана. Участва в зонални и окръжни изложби. Негови творби има в художествената галерия в Монтана.

Видо Вълов, график
Роден на 19 юни 1930 г. в с. Бели мел, обл. Монтана. Завършва графика през 1964 г. в НХА "Н.Павлович" при проф. В.Стайков. Член на съюза на художниците. От 1964 г. участва в ОХИ, национални младежки изложби , окръжни изложби в Бургас, Смолян, Толбухин, Благоевград, Русе, както и изложби в чужбина - Египет, Сирия, Турция, Кипър, СССР, ФРГ и др. По-известни творби: "Бащите ни чакат" (1964), "Минало-сами" (1969), "Тревожен ден" (1969), "Сеносъбирачи" (1970), "Вдъхновение" (1974) и др.

Виктория Тодорова
Родена на 1 януари 1968 г. в с. Громшин, обл. Монтана. През 1997 г. завършва графика във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий". През 1999 г. завършва следдипломна квалификация в областта на композицията и методиката на изобразителното изкуство на тема "Възрасти" при доц. Бумов. Участва в регионални и национални изложби. Работи в областта на графиката, живописта и дизайни. Неини творби са притежание на частни колекции в България, Чехия, Украйна, Монголия, Германия и Франция. От 1999 г. работи като учител по рисуване и моден дизайн в ПГЛП – Монтана. Автор е на стихосбирките "Душата ми е храм" и "Ядро". Нейни стихове са включени в сборниците с поезия "Антология" и "Жриците на Монтана".

Проф. Галилей Симеонов, график
Роден на 22 юни 1929 г. в с. Гаврил Геново, област Монтана. Завършва гимназия в Берковица. През 1960 г. завършва НХА "Н.Павлович", специалност "Илюстрация" при проф. Илия Бешков. Работи в областта на графиката. Участва в общи художествени изложби в страната и в представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Член на СБХ. В периода 1968-1974 г. е творчески секретар на Окръжната група на художниците. Дългогодишен преподавател в Художествената академия. Живее и твори в с.Гаврил Геново, обл. Монтана.

Георги Апостолов, скулптор
Роден на 19 март 1923 г. в Монтана. Завъшва НХА "Н.Павлович" през 1951г., специалност „Скулптура" при проф. Иван Фунев. Работи композиции по теми и образи от революционните борби в българската история. Творби: "Арест 1923" (НХГ, 1953), "Строител" (награда на ОХИ,1964), "Априлско въстание" (1968), "Поп Андрей" (1968), "Боримечката" (1969), "Поливач" (1973); Паметници на "Владайското въстание" (1972, във Владая), "Септемврийци" (1973, с.Септемврийци, обл. Монтана). "Поп Андрей" (с.Медковец, обл. Монтана). Носител на държавни и правителствени награди и отличия. Член на Съюза на художниците от 1952 г.

Георги Павлов - Павлето, живопис
Роден на 13 септември 1913 г. в Чипровци, обл. Монтана. Завършва живопис в НХА "Н.Павлович" през 1940 г. при проф. Б.Митов. От 1939 г. участва в ОХИ, изложби в чужбина - Букурещ, Будапеща, Москва и др., урежда редица самостоятелни изложби. Изявява се предимно като пейзажист, но създава и редица портрети, фигурални композиции и интериори. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ и редица ХГ в страната, както и частни колекции у нас и в чужбина: САЩ, Англия, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Перу, Унгария, Финландия и др. Наред с преките си занимания на художник се отдава и на поезия, критична и публицистична дейност. Пише отзиви и рецензии за изложби, сътрудничи на списания и вестници, издава албуми и монографии за български художници.Автор е на стихосбирката "Вятър над Огоста" (1985г.) Носител на държавни и правителствени награди и отличия. Умира през 1995г. в София.

Георги Панов, живописец, карикатурист
Живее в Берковица. Има три самостоятелни изложби в Берковица, Монтана и Враца. Негови карикатури са отпечатани в книги и вестници.

Георги Паунов-Паунец, живописец
Самобитен художник от Вършец. Роден на 5 май 1945 г. в гр. Вършец. Работи в областта на живописта от 1960 г. Първата си самостоятелна изложба прави през 1962 г. Има над 20 самостоятелни изложби. Участва в пленери в страната и в чужбина. Член е на творческия фонд на СБХ. Негови творби са притежание от частни колекции в Словакия, Германия, Англия, Австрия, столичната частна галерия "Витоша", "Спорт паласт"-Варна, Старата църква в Несебър и др.

Георги Томов, живописец
Роден на 9 август 1904 г. в село Портитовци, област Монтана. През 1933 г. завършва НХА "Н.Павлович" при професор Цено Тодоров. Урежда самостоятелни изложби, участва в общи художествени изложби. Учителства в Монтана. Умира през 1978 г.

Георги Стефанов, сценограф
Роден на 13 октомври 1896 г. в гр. Лом. Завършва педагогическото училище в родния си град, след което постъпва в тогавашното Рисувално училище - специалност "Декорация" при проф. Баджов. През 1919 година участва в основаването на Ломската театрална дружба, на която е художник. Работи като художник и художествен ръководител във военното поделение в града. Един от организаторите на кукления театър при читалището в Лом. Умира през1974 г.

Господин Господинов- Джони
Роден на 12.12.1948г. в с. Люта, област Монтана. Работил като художник-декоратор в Драматичен театър Монтана. Галерист. Работи в областта на живописта.

Димитър Ганчев, скулптор
Роден на 29 март 1929 г. в с. Бели мел, област Монтана. Завършва НХА"Н.Павлович", специалност "Скулптура". Работил е като учител в много училища в София. Бил е скулптор към Градския народен съвет в Монтана и мината в Чипровци. По-голяма част от неговата трудова дейност е на свободна практика. Автор е на паметника на генерал Арнолди в Монтана, бюстове на Васил Левски, Христо Ботев и Вапцаров в училищата в Монтана, паметника на Върбан Пенов в Бели мел, релеф на Дико Илиев в Монтана и др.

Димитър Симеонов Гоцак, скулптор
Роден на 9 май 1966г. в гр. Монтана. През 1985г. завършва ССХУ за приложни изкуства в гр. София, специалност "Дърворезба". През 2001 г. завършва НХА "Н.Павлович", специалност "Скулптура" при проф. Борис Гондов. Участва в Общите изложби на Групата на художниците в Монтана. Има няколко самостоятелни изложби в Монтана. Участва в пленерите по дървопластика в Бързия, пленерите по повод празника на града - "Свети Дух" и рисувана керамика в Монтана.. Организатор е на Първото международно издание на пленера по рисувана керамика "От 11 до 77". Автор е на паметника на Петър Богдан Бакшев в гр.Чипровци и ГПЧЕ" Петър Богдан" в Монтана - 2001, възстановка на бюст паметника на Володя в с.Виноградец, Пазарджишко-2004, на Васил Левски в гр. Берковица -2007. В съавторство с Чавдар Антов на дървопластика „Дървото на живота" по Йордан Радичков в гр.Берковица -2007. Негови творби са притежание на Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана и на частни колекции във Франция, Германия, САЩ, ЮАР, Русия, Чехия, Сърбия и Черна гора, Македония и др.Работи в Регионална библиотека "Гео Милев" – Монтана.Член на СБХ от януари 2010г.

Димитър Димитров
Роден на 23 януари 1946 г. в село Якимово, област Монтана. Завършва НХА "Н.Павлович" през 1976 г. Член е на СБХ. Бил е председател на ХС на ОГХ в Монтана. Участва в общи художествени изложби. Живее и работи в село Якимово.

Димитър Илиев Димитров
Роден е на 16 ноември 1967 г. в гр.Монтана. През 1986 г. завършва Средно-специално училище за приложни изкуства - гр.Трявна, специалност "Дърворезба". Участва в изложби и пленери на Дружество на художниците "Тенец"- Монтана. Занимава се с интериорно обзавеждане на хотели и мебели с дърворезба.

Димитър Куцаров
Роден в Нова Загора през 1885 г. Учи в Държавното рисувално училище при проф. Иван Мърквичка. Учителства в много градове на България. Негови творби има в художествените галерии в Берковица, Стара Загора, Разград. Умира през 1963 г.

Димитър Томов, живописец
Роден през 1934 г. в град Лом. Завършва НХА "Н.Павлович" при проф.Ненко Балкански. Участва в общи изложби на живописта и карикатурата, а също така и в изложби в Италия, Белгия, Югославия и СССР. Печата карикатури във вестници. Автор на мултипликационни филми.

Дончо Николаев
Роден през 1896 г. Завършва Рисувалното училище през 1922 година, специалност живопис. Бил е учител в Лом и Монтана. Рисува предимно битови и исторически композиции,както и портрети на видни личности и обикновени хора. Прави самостоятелни изложби в Лом. Умира през 1974 г.

Дончо Планински
Роден през 1946 г. в Монтана. Завършва Художествена гимназия в София. Работи като реставратор към Националния институт за паметници на културата в Пловдив и Батак. Известно време сътрудничи в периодичния печат в София с графично оформление и илюстрации. Учи в Художествената академия София, при проф. Мито Гановски и проф. Димо Заимов, специалност „Стенопис". В студентските си години и след завършването си работи като изпълнител на декоративно-монументални произведения в различни градове в страната страфито, рисувана керамика, витраж, мозайка, металопластика. Прави няколко проекта за декоративни пана. В плувния басейн на VII и VIII училище в Монтана изработва керамично пано „Подводен свят”. Негови са монументалните пластики от метал на язовир „Среченска бара” и язовир „Монтана”. Интересни са компютърните графики, които прави. Успешен е и неговият път в рисувана керамика. Прави самостоятелни изложби с рисувана керамика и компютърна графика в Монтана, Берковица, Вършец и Чипровци. Участва в национални и местни изложби. Бил е преподавател по изобразително изкуство и директор на Куклен театър - Монтана. Той е сред основателите на дружеството на художниците „Тенец” Поставя началото на пленерите по рисувана керамика в Монтана и дървопластика в с. Бързия. Организатор на пленерите във Вършец. Член на СБХ. Член на дружеството на художниците „Тенец”

Доньо Донев, художник - постановчик на рисувани филми, карикатурист, илюстратор
Роден на 27 юни 1927 г. в Берковица. Завършил е специалност „Графика" в НХА "Н.Павлович" през 1954 г. при доц. Павел Вълков. Член на СБХ. От 1956 г. е художник-постановчик в анимационното кино.Художествен ръководител на колектив при студията за рисувани филми "София". Успешно се изявява като карикатурист: портретни карикатури - "Григор Вачков", "Константин Коцев" (1968); като автор на сатирични, туристически и киноплакати "Пази се от боята" (1960), "Посетете Приморско" (1960); като илюстратор на книги и списания. От 1960 г. участва в изложби на приложните изкуства, плаката и карикатурата. Излага и в чужбина - Югославия, Полша, СССР. Един от създателите на българския рисуван филм: "Дует" (1961, сърежисьор), "Цирк" (1962), "Кравата, която..." (1967, сърежисьор), "Стрелци" (1968), "Хепиенд" (1969), "Тримата глупаци" (1970), "Тримата глупаци" (1970), "Умно село" (1972), "Тримата глупаци-ловци" (1973), "Де факто" (1974) и др. Печели награди на международни и национални прегледи и кинофестивали. Носител на държавни и правителствени награди.Умира на 28.11.2007г.

Евгени Томов
Роден в Бяла Слатина през 1934г. Завършва медицина и практикува известно време като лекар. Хорист е в Ансамбъла на армията.Твори предимно в областта на пейзажа. Прави изложби в София, Монтана, Мароко. Живее и работи в столицата. Умира през 2006 г.

Евгения Крайчева
Родена на 06 юни 1959г. в Нови пазар, Варненска област. Дълги години живее и работи в град Лом. Работи като преподавател по изобразително изкуство. Участва в окръжни, зонални и национални изложби, в национални пленери в Пловдив, Балчик, Созопол и др. Организатор е на пленери. Екскурзовод в ХГ"Кирил Петров"-Монтана. Работи в областта на живописта и рисуваната керамика.

Елвис Ангелов Марков
Роден през 1964г. в град Монтана. През 1983 г. - завършва СХУ по приложни изкуства , специалност "Дърворезба". Работи в сферата на приложните изкуства . Понастоящем живее и работи в САЩ.

Емануил Цветков, аниматор
Роден на 11 април 1942 г. в село Горна Вереница, област Монтана. Изучава куклен и рисуван филм в Художествената академия за приложни изкуства в Прага. След 1968 г. се връща в България. Работи в областта на анимационното кино.

Доц. Емил Костов
Роден през 1929 г. в Лом. Следва в НХА "Николай Павлович" – София, специалност „Сценография". Завършва аспирантура. Преподавател в академията. Прави постановки в театрите в цялата страна, участва в международни биеналета по сценография. Умира през 2005 г.

Емилия Стефанова
Родена на 19 юли1978 г. в София. През 1997 г. - завършва СХУ по приложни изкуства , специалност "Детски играчки и сувенири". През 2001 г. - завършва НХА "Николай Павлович" - София, специалност "Керамика". През 2003 г. - специализира "Бизнес комуникации и реклама" в Деканат за паралелно и следдипломно обучение на ХТМУ. Изложби:1993 г. - Обща изложба на учениците от СХУПИ - София ; 1995 г. - Обща изложба на учениците от СХУПИ - София; 2000 г. - Национална Младежка Изложба "Колаж ХХ век" - Пловдив; 2001 г. - Обща изложба - Немско посолство - София.; Пленери: 1999 г. , "20 години Школа по изкуствата" - Монтана. Проекти: 1998 г. - Проект "Минало в Бъдещето" – Троян; 2004 г. - Българо-холандски проект АВС - Боровец.

Здравко Александров, живописец
Роден на 9 март 1911 г. в село Мокреш, Монтанска област. Завършва декорация в НХА "Николай Павлович" - София през 1935 г. при проф.Васил Захариев. Твори изключително като пейзажист. В периода от 1935 до 1998г. прави поредица от самостоятелни изложби в София, страната и чужбина. Творец със свой периметър в националната живопис. Майстор на пейзажната живопис.Член на Съюза на художниците. По-известни негови творби са: "Пейзаж от Райково" (1938,НХГ), "Витоша" (1940, НХГ), "Пейзаж от Румъния" (1949), "Из Стара планина" (1952), "Пред пролет в Панчарево" (1953), "Край Смолян" (1955, ХГ-Варна), "Циментов завод в Темелково" (1956, Народно събрание), "Зима в Княжево" (1957, НХГ), "Рилски манастир зиме" (1958, ХГ-Пловдив), "Индустриален пейзаж - Кърджали" (1960, НХГ), "Последен сняг" (1961), "На почивка" (1965), "След дъжд в Котел" (1966), "Пейзаж от Кремиковци" (1967), "Композиция" (1967), "Рибари" (1968), "Панорама от Пасарел" (1973) и др. Участва редовно в ОХИ и изложби в Германия, Полша, Чехословакия, Унгария, Италия, Русия. Носител на държавни отличия и награди. Умира през 1998 г.

Здравко Манолов, приложник-керамик
Роден на 1 януари1920 г. в с. Мокреш, обл.Монтана. Завършва приложния раздел на НХА "Николай Павлович" - София през 1948 г. в класа на проф. Стоян Райнов. Бил е научен сътрудник в Института по изкуствознание, преподавател в Института по приложно изкуство в Дамаск - Сирия, секретар на секцията "Декоративно -приложно изкуство" при СБХ, зам.-председател на творческия фонд на СБХ, директор на Националния музей за декоративно-приложно изкуство - София. Работи в областта на декоративната пластика. Участва в много групови и самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на много галерии в страната и чужбина. Автор е на монографията "Стоян Райнов" и съавтор на албума "Съвременното българско декоративно изкуство".

Иван Давидков
Роден на 9 март 1926 г. в с. Живовци, обл. Монтана. Завършва славянска филология в Софийския университет. Изтъкнат поет и белетрист. Живее и работи в София. Живописта е другата негова страст, която не го напуска никога. Рисува главно пейзажи и натюрморти. Правил е много самостоятелни изложби в столицата и страната. Умира през 1990 г.

Иван Доганов
Роден на 27 март 1940 г. в с. Габровница, обл. Монтана. Завършил е гимназията в град Монтана. През 1976 г. завършва НХА, специалност Приложна графика "Плакат" в класа на проф. Александър Поплилов. Като студент печели конкурс за плакат по безопасност на движението. В периода 1976 – 1983 г. е работил като художник в киното и театъра в град Монтана. След това преподава изобразително изкуство в ОШИ "Добри Христов", в ПМГ в гр. Монтана и гимназия в гр. Вършец. От 2005 г. е пенсионер. Участва в две национални изложби и в Окръжни общи художествени изложби. Печели конкурс за запазен знак на завод "Пима" и завод "Явор" в Монтана. Негови запазени знаци са притежание на фирма "Викон" и др.Член на СБХ от януари 2007 г.

Иван Манойлов
Роден на 7 август 1934 г. в град Лом. Завършил е учителски институт, специалност "Рисуване". Член на СБХ. Участва в общи и окръжни художествени изложби. Има самостоятелни изложби в много градове в България и в чужбина - САЩ, Македония и др. Живее и работи в град Лом.

Илия Велев, живописец
Роден на 2 септември 1950 г. в град Лом. През 1974 г. завършва НХА "Николай Павлович" - София, специалност "Живопис". Работи живопис, рисунка и приложна графика. Участва в национални и окръжни изложби. Живее и работи в град Лом.

Илия Костов
Роден през 1889 г. в Лом. Завършва Държавното рисувално училище при проф. Стефан Иванов. Работи като учител в Лом. Рисува предимно с акварел: портрети, фигурални композиции, пейзажи. Изработва поздравителни адреси и афиши. Неговото изкуство е повлияно от сецесиона.

Ирина Сердева
Родена в Монтана. Завършва керамика в НХА "Николай Павлович" – София. Работи и живее в София.

Йордан Инков, живописец
Роден през 1873г. в Берковица. Завършил е Държавното рисувално училище в София. Негови преподаватели са проф. Стефан Иванов, Александър Божинов. Учителства в Ямбол, Сливен и Бургас. След пенсионирането си се завръща в Берковица. Любовта му към Балкана и града го вдъхновяват да сътвори стотици пейзажи. Голяма част от тях са притежание на Художествената галерия в Берковица.Участва в много изложби. Умира на 21 януари 1949 г.

Камен Цанов, живописец
Роден през 1903 г. в Монтана. Емигрант в Русия след 1923 година.Учи в Московския художествен техникум, а след това във Всерусийската академия в Ленинград. Член е на Съюза на съветските художници. Загива на фронта през 1941 г. Негови картини са притежание на Националния военно-исторически музей.

Кирил Воденичаров
Роден през 1903 г. в Берковица. Учителства в родния си град. Един от основателите на вестник ,,Ком,,. Туристически деятел. Нарисувал е множество акварелни пейзажи от стара Берковица и фигурални композиции с маслени бои на битови и политически теми. Умира през 1980 г.

Кирил Петров, живописец
Роден на 6 януари 1897 г. в с.Сталийска махала, обл. Монтана. Завършва живопис в Художествената академия през 1926 г. при проф. Никола Маринов. Учителства в провинцията. Работи като художник в родното си село. Създава фигурални композиции в съвременен живописен стил. Сюжетите са избрани от живота и труда на селяните. От 1931 г. участва в изложби на Дружеството на новите художници, ОХИ, изложби в чужбина, урежда самостоятелни изложби в София. Негови творби притежават НХГ, СГХГ, много ХГ в страната и частни колекции в България и чужбина. .Носител на държавни ордени и отличия.Починал на 28 декември 1979 г. в София.

Д-р изк.н. Любомир Мечков, изкуствовед
Роден през 1957 г. в Монтана. През 1988 г. завършва НХА "Николай Павлович" - София , специалност "Изкуствознание" в класа на проф. Атанас Божков. През 1989 г. защитава докторска дисертация на тема "Пейзажната живопис в българската възрожденска къща". От 1991 г. участва в колектив към секция "Възраждане" към БАН, за сборника "Възрожденско изкуство". От 1977 г. участва във всички окръжни и регионални изложби на групата на художниците в Монтана. Има самостоятелни изложби в различни градове на страната и в чужбина. Работи в областта на живописта. Главен уредник в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана.

Людмил Стефанов, сценограф
Роден на 21 декември 1926 г. в село Якимово. Завършва НХА "Николай Павлович" в класа на проф. Иван Пенков, специалност "Сценография". Работи във Варненския, Видинския, Кюстендилския, Ломския и други театри. Учителства в Лом .Участва в Общи художествени изложби.

Максим Тодоров, илюстрация
Роден в гр. Лом. Завършил е Художествената гимназия и Художествената академия "Николай Павлович", специалност "илюстрация". Завежда отдел "Художествен" в Историческия музей. Зам.председател на ломското представителство на СБХ. Твори предимно в областта на рисунката, акварела и графиката. Участва в общи изложби и пленери. Има самостоятелни изложби.

Мариана Забунова, керамичка
Родена на 7 август 1930 г. в гр. Лом. Завършва НХА "Николай Павлович" през 1960 г. специалност "Керамика". Работи в областта на архитектурната керамика, малката пластика и декоративната керамика. Участва във всички национални изложби на приложните изкуства. Автор е на декоративното оформление на редица сгради.

Марко Марков
Роден през 1926 г. в гр.Лом. Участва в национални, зонални и окръжни изложби. Има самостоятелни изложби в Монтана и Лом.

Милчо Петров, график
Роден е на 29 август 1933 г. в Лом. През 1966 г. завършва НХА "Николай Павлович", специалност "Графика" при доц. Евтим Томов. До 1968 г. е учител по рисуване в Лом. Живее и работи в Монтана. Участвал е в Общи художествени изложби. Един от учредителите на Окръжната група на художниците в Монтана. В периода 1974-1980 г. е творчески секретар и председател на ХС на ОГХ в Монтана. Член е на СБХ от 1970 г. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия - София, ГХГ в Монтана, Видин, Враца, Русе, Кърджали, Лом, Берковица, Вършец и др.Умира през февруари 2006 година в Монтана.

Милчо Спасов, живописец
Роден на 11.1.1950 г. в с. Черешовица, област Монтана. От 1976 г. участва в художествени изложби. Има самостоятелни изложби в София, Монтана, Берковица и в чужбина. Негови творби са притежание на частни колекционери в България и чужбина. От 1985 г. е член на СБХ.

Мими Станева
Родена е в с. Медковец, област Монтана. Завършва художествена гимназия „Илия Петров”, София и НХА "Николай Павлович", специалност „Графика" при проф. Стоян Стоянов. С нейни графики са илюстрирани книги. Нейни творби са притежание на частни колекции в страната и чужбина. Живее и твори в Австрия. 
Самостоятелни изложби: 1995 Classic art Gallery,Sofia; 1996 Nataly Gallery,Sofia; 1997 Haus Wittgenstein Wien; 2003 Bezizksmuseum Wien; 2004 Nataly art Gallery, Sofia; 2006 Stadtgallerie,Wels. Други изложби: 1986 "mladi balgarski hudojnici" Belgrad, Prag, Warschau; 1995 Lomy Gallery, Sofia; 1996 Norman Gallery, Sofia; 1997 Grafik Bienale Varna; 2000 " Kleine Galerie",Wien.

 

Митко Марков, живописец
Роден в с.Люти брод през 1961г. Самобитен художник. Работи в областта на живописта. Негови творби са притежание на частни колекции в страната и чужбина.Живее и твори в гр. Монтана.

Младен Иванов
Роден през 1955 г. в с. Живовци, обл. Монтана. Работи в сферата на абстрактната живопис.

Найден Кирилов Георгиев
Роден през 1946 в с. Слатина, област Монтана. Твори в сферата на дървопластиката от 1975 г. Има три самостоятелни изложби.Участва в много регионални, национални и международни изложби (Гърция, Румъния, Русия, Германия). Член на Задругата на майсторите на художествени занаяти.

Никола Канов
Роден през 1864 г. в Лом. Учи в Петербург в Художествената академия по изкуствата и Германия в Мюнхенската академия по изкуствата. Учител в Габрово, Русе, Лом. Рисува портрети, пейзажи, натюрморти, битови теми. Типичен представител на немския класически реализъм. Негови творби има в Историческия музей в Лом. Умира през 1939 г.

Николай Пенков
Роден на 9 октомври 1958 г. в Монтана. Завършил е ВТУ "Кирил и Методий", специалност "Графика" през 1986 г. Живее и работи в Монтана в областите: живопис, рисунка, графика. Член е на СБХ от 1989 г. Прави самостоятелни изложби във Видин -1988 , 2004г., Кюстендил- 1989 г., Монтана - 1990, 1993, 1994, 1996, 2000, 2003г., Берковица - 1990 г., Пловдив - 1996 г., София - 1999, 2004 г., Козлодуй - 2003, 2004г. , Лом -2007г., Участва в голям брой национални , международни и колективни изложби и пленери - Триенале на графиката в Токио - 1995 г., Битоля - 1995 г., Биенале на графиката в Маанстрийт - 1993 г., Варна - 1991 г., 1993 г., Горни Милановац, Сърбия - 2003 г., Оренсе, Испания - 2004 г., Лодз, Полша и др. Негови творби са притежание на галерии в страната и частни колекции в почти всички европейски страни, САЩ, Япония, Аржентина, Куба и др.

Николай Попов, живописец
Роден на 22 януари 1920 г. в с. Медковец,обл.Монтана. През 1944 година е приет за студент по живопис в Художествената академия в София. След завършването й постъпва в Централния дом на армията като военен художник, където работи до пенсионирането си. Участва в общи художествени изложби. Умира през 2006г.

Николай Стоянов, сценограф
Роден през 1925 г. в село Бели мел,обл.Монтана. През 1960 г. завършва НХА "Николай Павлович", отдел "Театрална декорация" при проф. Г. Каракашев. Учителства в Политехническата гимназия в Монтана.Театрален художник в Драматичния театър и читалище ,,Разум". Един от основателите на Групата на художниците в Монтана.Умира през 1975г.

Огнян Боянов, скулптор
Роден в Лом. Завършва ВТУ „ Св.св.Кирил и Методии", специалност „Скулптура". Преподава изобразително изкуство в родния си град. Участва в пленерите на Дружеството на художниците „Тенец".

Петър Миланов, скулптор
Роден на 17 ноември 1922 г. в гр. Вълчедръм. През 1951 г. завършва НХА "Николай Павлович", специалност "Скулптура". След завършването става учител. Работи в областта на скулптурата и приложните изкуства. Участва в общи художествени и окръжни изложби, и пленери по живопис и керамика, организирани от Дружеството на художниците. Умира през 1995г.

Петър Михайлов-Войводата, живопис
Роден през 1934 г. в с. Горна Вереница, обл.Монтана. Твори изключително в областта на пейзажа. Участва в зонални, окръжни и национални изложби. Организирал е самостоятелни изложби в Михайловград, Берковица и Чипровци. Починал през 2004г. в Монтана.

Петър Панайотов
Роден през 1896 г. в Шабла.Учи в Художествената академия живопис. Бил е учител в Шумен. През 1924 година се установява в Лом. Рисува портрети на съграждани и исторически личности. Участва в няколко общи и окръжни изложби. Негови творби се намират в Националната художествена галерия, Историческия музей в Лом, Художествената галерия в Монтана, в частни колекции. Умира през 1968г.

Пламен Узунски
Роден на 16 септември 1956 г. в село Безденица, област Монтана. През 1983 г. завършва НХА "Николай Павлович", специалност "Плакат" при проф. Поплилов. Работи в областта на плаката и приложната живопис. Участва в национални изложби.

Рени Петрова
Родена на 14 август 1953 в град Червен бряг. Завършила Учителски институт в Дупница. Дългогодишен преподавател по рисуване в ОШИ"Добри Христов". През 2006г. основава Частна школа по изобразително изкуство "Рени арт". Новатор в използването на техниката батик в България. Нейните възпитаници са реализирани в различни области: живопис, скултура, архитектура, приложни изкуства. Има участия в пленерите на Групата на художниците в Монтана.

Руска Маринова
Работи керамика в гр.Берковица

Сияна Миланова
Родена през 1959г. в с.Дългоделци, обл. Монтана. Завършва Средно специално художествено училище в Троян, специалност "Керамика". През 1980 г. завършва Полувисш педагогически институт в град Дупница, специалност "Изобразително изкуство". Преподавател по изобразително изкуство в VІІ СОУ "Асен Златаров" в град Монтана. Работи акварел, живопис и рисувана керамика. Автор е на 5 самостоятелни изложби във Видин, Кюстендил и Монтана. Нейни произведения се намират в ХГ "Кирил Петров" - Монтана, частни колекции във Видин, Троян, Кюстендил и др.Участва във всички пленери по рисувана керамика в Монтана.

Акад. проф. Стефан Иванов, живописец
Роден на 25 декември 1875 г. в с. Долна Бела Речка, обл. Монтана. През 1903 г. завършва живопис в Рисувалното училище при проф. Иван Мърквичка. От 1907 г. е преподавател, от 1914 - професор по живопис. В периода 1929-1931 г. е директор на Художествената академия. От 1941 г.е академик. Твори в областта на пейзажа и натюрморта. Изключителен майстор на голото тяло и официалния портрет. Творби: "Златарската улица" (1907, НХГ), "Сумрак" (1909, Рим), "Привечер" (1909, НХГ), "Портрет в червено" (1906), "Женски портрет" (1912, ХГ-Варна), "Портрет в жълто" (1915, НХГ), "Портрет на Мария Винарова" (1920, НХГ), "Капят есенните листа" (1906, НХГ), "Под червените листа" (1911), "Пролетен ден" (1927, НХГ) и др. Занимава се с иконопис, рисува стенописи и проекти за мозайки в храма-паметник "Ал.Невски", в църквите "Св.Петка" и "Св.Седмочисленици" в София и др. Носител на държавни и правителствени награди и отличия. Починал на 14 юни 1951 г. в София.

Стефан Владимиров
Роден през1966 г. в град Берковица. Завършва ССХУ за приложни изкуства – София, специалност „Метал" през 1985 г. и НХА "Николай Павлович", специалност „Пространствено оформление". Участва в общи изложби на Дружество на художниците „Тенец" - Монтана. Работи в областта на графиката и живописта. Уредник в ГХГ – Берковица. Живее и твори в Берковица.

Стефан Евстатиев Кирков
Роден е на 17 юли 1943 г. в с.Бели Брод, обл.Монтана. Завършва I-ви випуск на ТМТ "Юрий Гагарин", а след това Учителски институт в гр.Сливен. От 1997 г. участва във всички общи изложби на Дружество на художниците "Тенец". Има 7 самостоятелни изложби. Работи в областта на пейзажната живопис.

Стефан Първанов -Байката
Роден на 18 април 1916 г. в град Лом. Учи при проф. Никола Михайлов. Завършва Художествената академия при проф. Илия Петров през 1945 г. Твори изключително като пейзажист. Негови творби са в Националната художествена галерия, Софийска градска галерия, галерии в страната. Умира през 1994 г.

Теодоси (Тодор) Антонов
Роден на 13 юли 1943 г. в гр. Монтана. Завършва Художествена гимназия през 1963 г. и Художествена академия, специалност "Декоративно оформяне на тъкани" при проф. Марин Върбанов през 1971 г. От 1982 г. е главен уредник на Художествена галерия "Кирил Петров" в град Монтана, а от 1993 г. е директор. Член на СБХ. Носител на Почетния знак на Община Монтана за значим принос в сферата на изобразителното изкуство. В началото работи в много жанрове на изобразителното изкуство - живопис, графика, илюстрация, скулптура, приложни изкуства. През 1977 г. трайно се насочва към медалната скулптура (релефи, медали и плакети). Негови творби са притежание на Британския музей в Лондон, Музея за чуждестранно изкуство „А.С.Пушкин" в Москва, Музея на Данте Алигери в Равена, Италия, Национална художествена галерия, София, галерия „Медиалия" в Ню Йорк, САЩ, Унгария, Словакия и частни колекции в САЩ, Астралия, Русия, Германия и др. Негови произведения са включени в постоянната експозиция в раздел „Скулптура" на Националната художествена галерия. Автор е на стария и новия герб на Монтана, на почетната значка и почетния знак на града. Автор е и на войнишкия паметник в центъра на Монтана и паметника на Иван Вазов. Автор е на книгите: "Случки от някога, случки днес" (2001 г.), "По диагонала" (2003 г.), "Не беше сън" 2005, "Да поведеш луна; Тресавище за ангели" : Два сборника разкази, кн.1, 2008, "Изгряването на земята". Поезия, 2008, "Не убивай напразно; Небесни приумици" : Два сборника разкази, кн.2, 2009

Тодор Деков
Роден на 9 март 1940 г. в с. Златия , област Монтана. Завършил е промишлено-художествено училище в град София. Работил е като художник изпълнител в Драматичните театри в Монтана, Враца и "Сълза и смях", Кукления театър и читалище "Разум" в гр. Монтана. Освен в живописта и сценографията през последните години работи и в областта на карикатурата.

Тодор Петров, живописец
Роден на 26 февруари 1919 г. в Лом. Учи живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров, скулптура при проф. М.Михайлов, завършва при проф.Иван Лазаров. Художник на сп. "Български курорти". Илюстрира детски книжки. Работи в областта на живописта - пейзаж, портрет, композиция. Член на СБХ. От 1946 г. Участва в ОХИ. Изложби в чужбина: Москва, Будапеща, Букурещ, Берлин, Есен. Творби: "Портрет на момиче" (1945), "Наше небе" (1959, НХГ), "Железничарска стачка" (1967), "Пролет край гара Лом" (1967), "Серафим" (1975, СГХГ), "Прометей" (1978) и др. Носител на държавни и правителствени награди и отличия. Умира през 1992г.

Христо Михайлов, график
Роден през 1943 г. в Берковица. Завършва Художествена гимназия в София и НХА "Николай Павлович", специалност "Илюстрация и оформление на книги" през 1970 г. Работи в областта на графиката. Има самостоятелни изложби в галерията на "Шипка" 6. Негови картини са експонирани в Куба, Чехословакия, Румъния и др.страни. Член е на СБХ. Живее и работи в Берковица.

Христо Спасов
Роден през 1910 г. във Вълчедръм, обл. Монтана. Живее и работи в Лом. Рисува предимно дунавски пейзажи. Работи в областта на портрета, натюрморта, фигуралната композиция. Негови картини са притежание на Историческия музей в Лом, Художествената галерия в Монтана и на частни колекции. Умира през 1972 г.

Чавдар Любомиров Антов
Роден е на 14 септември 1966 г. Живее и твори в село Меляне,обл.Монтана. Завършва Средно-специално училище за изящни изкуства"Илия Петров" – София. Член на СБХ (секция "Дървопластика") и Председател на Дружество на художниците "Тенец" – Монтана 1996-2006г. Работи в сферата на приложните изкуства. Участва във всички издания на пленера по дървопластика в с.Бързия, област Монтана.

Чавдар Чакъров
Роден през 1977 г. в Лом. През 2001 година завършва живопис във Великотърновския университет при проф. Николай Русчуклиев, специализира композиция. Работи две години в Художествената галерия във Видин. Изписва параклис при Добридолския манастир. Прави самостоятелни изложби във Велико Търново, участва в групови изложби, пленери и биеналета в България и чужбина. Умира през 2005г.

Д-р изк.н. Любомир Мечков, изкуствовед