Музикални дейци

 

АСЕНОВ, Асен
ВАНКОВА, Екатерина
ВИДАС, Самуил
ВОДЕНИЧАРОВ, Венцислав
ГАВРИЛОВ, Йордан
ГАВРИЛОВ, Сашко
ГАЙДАРОВ, Борис
ГЕОРГИЕВ, Петър
ГЕРАСИМОВ, Любен
ДИМОВА, Мария
ЗДРАВКОВ, Николай
ЗЕНГИНОВ, Димитър
ИЛИЕВ, Дико
ИЛИЕВ, Димитър
ИЛИЕВA, Цветана
КАЛЧЕВ, Иво
КРЪСТЕВ, Александър
ЛИЛОВ, Лило
ЛИЛОВА, Тереза
ЛУКОВ, Камен
МИЛКОВ, Михаил

МИНКОВ, Емил
МИТОВ, Милан
МОЦЕВ, Александър
НАКОВ, Росалин
НАУМОВ, Петко
ПАПУРКОВА, Павлина
ПЕТРОВА, Сийка
ПИРОНКОВ, Симеон
ПОПОВ, Аврам
ПОПОВ, Никола
ПОПОВ, Стефан
ПЪРВАНОВ, Васил
РАЙЧЕВ, Александър
РАЙЧЕВ, Ромео
РАНГЕЛОВА, Нели
СПАСОВ, Георги
ТОДОРОВ, Ненчо
ЦИБРАНСКИ, Хернани

 

 

АСЕНОВ, Асен
Роден на 31.07. 1971 г. в град Монтана. През 1990 г. завършва средното музикално училище "Панайот Пипков" в Плевен, специалност "Гъдулка". През 1996 г. се дипломира в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, специалност "Ръководство на народни състави. Преподавател и изпълнител по гъдулка". През 1997 г. завършва следдипломна преквалификация "Музикална педагогика" в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. В периода 1993 – 1999 г. е артист-оркестрант в държавен фолклорен ансамбъл "Тракия"; от януари 2002 г. - диригент и художествен ръководител на народния хор "Пъстренец" към Общински младежки дом – Монтана. Участва в ежегодните тематични концертни спектакли - "Без тебе не можем" (2003) и "Оти да се косим" (2004), "Душата на България" (2005 г.). Народният хор е носител на награди от Международен фестивал "Балкан фолк 2002 г." - Велико Търново, Втория национален фолклорен фестивал за двугласно пеене в Неделино, Общобългарския фолклорен събор "Мадарски конник" – Шумен, Националния конкурс "Вино и любов" – София, Националния конкурс за хумористична песен "Хитър Петър" – София. Има участия в чужбина – Турция, 1992; Грузия, 1996; Франция, 1998; Бергамо /Италия/, Шмалкалден /Германия/ и Дакс /Франция/, 2002; Имола, Авиано и Роси /Италия/, 2003; Тур /Франция/, 2004; Леча да Палмейра /Португалия/ и Лашон дьа Провенс /Франция/, 2005; в Паняко и Сапада /Италия/, 2006.
Свири в оркестъра на танцов ансамбъл "Пъстрина". Преподава в ЦДГ № 7 и № 12 в Монтана. Работил е и в V СОУ "Христо Ботев" с разширено изучаване на музика, където е водил часове по гъдулка и народно пеене.
Член е на Съюза на българските музикални и танцови дейци.


ВАНКОВА, Екатерина
Родена през 1915 г. в град Кърджали. Завършва Ломското педагогическо училище през 1934 г., а консерватория през 1938 г. Дебютира с арията на Кармен от едноименната опера на Бизе. Втората световна война прекъсва успехите й в операта и тя се отдава на шлагерната музика. Издава плочи в Германия, Италия, Швейцария. По време на бомбардировките семейството й е евакуирано в Лом. След войната е солистка в хор "Росна китка" при Българското национално радио. Уволняват я от радиото и започва да изнася концерти из страната. Тя прокарва пътя на шлагерната песен в България. Умира през 1960 г. в София.


ВИДАС, Самуил
Роден на 26.ІХ.1924 г. в Монтана. Завършил е хорово дирижиране в БДК в София през 1956 г. като ученик на Г.П.Димитров и Д.Русков. През 1947-50 г. завежда художествената самодейност в столичното командване на народната милиция. Бил е артист-оркестрант в Ансамбъла на Министерството на вътрешните работи в периода 1950-1958 г. През 1958-1960 г. е диригент на Ансамбъла на Централния дом на народната армия и на хор "Георги Кирков". От 1959 г. е преподавател, доцент и професор по хорово дирижиране в БДК в София. Автор е на статии по практика и теория на хоровото дирижиране. Умира на 5 юли 1984 г.


ВОДЕНИЧАРОВ, Венцислав
Роден на 23.10.1951 г. в Берковица. Завършил Педагогически институт в Пловдив и Музикалната академия в София при проф. Руско Русков. През 1985 г. учи в Музикалната академия в Букурещ при проф. Помпей Хъръщяну. Бил е солист на Старозагарската опера, Русенската опера, оперетата в Кърджали. Пял е в хора на Пловдивската опера. От 2000 г. е на свободна практика. Работи с импресарска агенция от Австрия и импресарска агенция в Берлин. Той е драматичен баритон и изпълнява централните партии в оперите "Набуко", "Риголето", "Айда", "Силата на съдбата", "Тоска", "Селска чест", "Манон Леско", "Дон Жуан". Гостувал е в оперите в гр. Бургас и Плевен, в Румъния,Македония, Сърбия, Италия, Испания, Холандия, Германия и др. страни.


ГАВРИЛОВ, Йордан
Роден на 8.VІІІ.1904 г. в град Лом. Учи музика в София при Никола Абаджиев. През 1924 г. основава частно музикално студио за ученици. Изучава цигулка, чело, контрабас. През 1931 г. завършва консерваторията в Лайпциг. В Лом развива активна дейност. През 1937-38 г. специализира в Лайпциг. В Лом създава камерен оркестър. През 1942 г. заминава със семейството си в Германия и постъпва като преподавател в Консерваторията. Основава симфоничен оркестър в Берлин. От 1965 г. до смъртта си на 12 юни 1997 г. живее в Берлин.


ГАВРИЛОВ, Сашко
Роден е в Лайпциг. Син на проф. Йордан Гаврилов. Живял е в Лом известно време. След това трайно се премества в Германия. Професор е във висшето училище по музика в Кьолн, води майсторски класове по цигулка. Концертира със световно известни музиканти. Солист е в програмите на редица известни оркестри. Той е първият българин носител на престижната награда "Паганини".


ГАЙДАРОВ, Борис
Роден на 13.ІV.1892 г. в град Лом. Завършил е педагогическото училище в родния си град. Бил е учител в ломските села. Участвал е в Балканската война. През 1915 г. дружество "Червен кръст" го награждава с орден. През 1920 г. е назначен за учител по пеене в Педагогическото училище в Лом. Посещава частна музикална академия в София по оркестрово и хорово майсторство. През 1924 г. започва издаването на сборника "Юношески другар". Списанието се узаконява от Министерството на просветата и се възприема се като ценно помагало за хоровете на средните и висши учебни заведения в България, Сърбия, Хърватско и Словения. Умира през 1952 г.


ГЕОРГИЕВ, Петър
Роден на 2.11.1933 г. в с. Горна Лука. През 1951 г. завършва мъжката гимназия в Монтана. Завършил е национални курсове за диригенти при проф. Петър Хаджиев, проф. Пенчо Стоянов, Филип Кутев, проф. Манол Тодоров и проф. Стоян Джуджев. През 1961 г. се записва в музикалното училище в София. От 1955 г. е методист – музиколог в отдел "Култура". През 1959 г. е назначен за директор на музикалната школа в Монтана. В школата работи до 1991 г. като преподавател по солфеж и теория. Ръководи народния хор при читалище "Разум" в Монтана в продължение на 30 години. Ръководи хорове в Чипровци, Вълчедръм, в заводите "Прециз" и "Аналитик". Хорът на читалището в Монтана под негово ръководство е носител на званието "Лауреат и носител на златна значка" от ІІ до VІІ Републикански фестивал на художествената самодейност. Носител на "Почетна значка" на Михайловград.


ГЕРАСИМОВ, Любен
Роден през 1902 г. в град Вършец. През 1920 г. спечелва конкурс в тогавашния "Свободен театър". Изиграва 200 роли в над 9 000 представления. Постоянен актьор в оперетния театър "Одеон" а след това е един от създателите на Държавния музикален театър "Стефан Македонски". Умира на 8.І.1984 г. в София.


ДИМОВА, Мария
Родена на 23.ХІІ.1901 г. в град Фердинанд, дн. Монтана. Следва немска филология в Дрезден и учи танцовата школа на М.Вигман. Посещава Париж, където се запознава с модерния балет и изкуството на А.Дънкан. През 1928 г. завършва танцовата школа на Трюмни в Берлин. Известно време е учителка в с. Мала Кутловица и София. Изнася няколко самостоятелни танцови спектакъла в София – "Цвете", "Магия", "Задушница", "Майчини жалби" и др. Работи в Русенския театър през 1941 г., а след това е асистент балет-майстор в Софийската народна опера. Първа в България се опитва да създаде танцувален стил – съчетание на модерен танц и фолклорни елементи. Сред най-добрите и постижения са постановките на балета "Нестинарка" – 1942, "Тракия", "Приказка", "Герман" (1943). Умира на 10.ІХ.1944 г. във Виена по време на бомбардировка.


ЗДРАВКОВ, Николай
Роден на 10.ІІ.1923 г. в с. Брусарци. От 1948 г. пее в хор "Кавал", а по-късно е хорист и солист на Ансамбъла за песни и танци при МВР. Учи пеене при Илия Йосифов през 1948-1953 г. През 1953 г. постъпва в Народната опера в град Русе. През 1954 г. специализира актьорско майсторство в Болшой театър в Москва. Гостува в оперните театри в Ленинград, Тбилиси, Донецк, Казан и др.оперни театри. Носител е на първа награда от ІV световен младежки фестивал в Букурещ през 1953 г. и международния музикален конкурс във Вервие (Белгия-1957), на втора награда от пражкия международен музикален конкурс от 1954 г. на орден "Кирил и Методий" І степен от 1960 г.
Роли: Вертер ("Вертер" от Ж.Масне), Пинкертон ("Мадам Бътерфлай" от Дж.Пучини), Надир ("Ловци на бисери" от Ж. Бизе), Дукът ("Риголето" от Дж.Верди) и др. Умира през януари 1990 г.


ЗЕНГИНОВ, Димитър
Роден на 17.І.1927 г. в град Лом. Завършва история на музиката в Карловия университет в Прага през 1958 г. и аспирантура по музикознание в Прага през 1969 г. От 1952-55 г. е артистичен секретар на Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Ф.Кутев". Завежда отдел "Музика" във в. "Народна култура" през 1958-1959 г. Бил е зам.гл. редактор и гл.редактор на сп. "Българска музика". Работи в Института за музикознание при БАН. Секретар на Съюза на българските композитори. Работи по проблемите на българската музика и музикална култура. Носител на орден НРБ" ІІ степен.


ИЛИЕВ, Дико
Роден на 15.ІІ.1898 г. в с.Карлуково, област Враца. През 1911 г. е ученик по музика в Орханийския военен духов оркестър. 14 годишен е член на духовия оркестър на 16-ти Ловчански полк от състава на Първа българска армия. По време на сраженията на Серетския фронт написва "Искърско хоро". От 1919 г. свири в оркестъра на Военното училище в София. Свири в сборния симфоничен оркестър на Софийската народна опера – първи тромбонист. През 1931 г. свири в Оряхово във военния духов оркестър баритоновите партии. Тогава създава хората "Зиг-заг", "Майски въздишки", "Пробуждане на пролетта", китката "Оряховска идилия", "Варненско хоро" и др. От 1936 до 38 г. е баритонист на Софийския военен оркестър, след това е щабс-тръбач на Козлодуйски полк. Свири в гарнизонния оркестър. В този период написва хората "Оряховски юнак", "Майско утро", "Нашето Ленче", "Дайчово хоро". Участва в І фаза на Втората световна война. През 1947 г. е удостоен с офицерско звание и е назначен за диригент на военния оркестър в Оряхово. През този период написва най-зрелите си творби. През 50 – те години създава безсмъртното "Дунавско хоро".
Автор е на над 40 хора, 15 марша, 5 народни китки, валсове, танга, румби, детски песни и редица други произведения. Последните години от живота му преминават в Монтана. Умира през м.декември 1984 г.


ИЛИЕВ, Димитър
Димитър Илиев е роден на 11 октомври 1935 г. в с. Ружинци, Видинско. Завършил е Институт за учители в София със специалност пеене и музика. От 1963 г. до пенсионирането си е учител по пеене в гимназията в град Монтана. От 1974 г. до 1989 г. е методист по пеене и музика в Регионалната инспекция по образование в Монтана. Създава и ръководи хорове в гимназията в Монтана, в читалището в село Копиловци, мъжки хор на запасните офицери при Военното окръжие в Монтана, духови оркестри и т.н. През 1988 г. ДИ "Музика" издава негов сборник с авторски хора и песни. Пише маршове за духови оркестри. Член е на съюза на българските музиканти и танцови дейци и Българския хоров съюз. Носител е на държавни награди и златни медали и други отличия от наши и международни конкурси и фестивали. Умира на 7 ноември 2009 г.
Автор на книгите: "Вричане" в 6 части ; Сборник 1963 - 2009, 2009 г.


ИЛИЕВA, Цветана
Родена в село Копиловци, обл. Монтана. През 1966 г. завършва Държавната музикална академия в София. През 1968 г. специализира в майсторския клас на академията. Като артист от Старозагорската опера специализира при проф. Октав Енигореску в консерваторията в Букурещ, Румъния. От 1968 до 1978 г. работи в Старозагорската опера. Участвала е в І преглед на българската опера, оперета и балет в София. Пяла е на сцената на Парижкия национален театър. Гостувала е в Германия, Швейцария и Италия. Участвала е във Вагнеровия музикален фестивал в Германия. От 1979 г. е директор на Обединената школа по изкуствата в град Монтана. Носител е на званието "Почетен гражданин на Монтана".


КАЛЧЕВ, Иво
Роден през 1961 г. в с. Владимирово , обл. Монтана. Завършил е Музикално училище и Музикална академия в София. През 1990 г. отива в САЩ, където получава магистърска степен по музика в университета Йейл и доктор на музикалните изкуства от университета Рутгерс. Учил е пиано при Илана Веред, Борис Берман, Милена Моллова и Нина Аладжем. През 2001 г. печели място във Вашингтонския университет. В момента е професор в Американския католически университет във Вашингтон. Изнасял е концерти в музикални центрове по целия свят. Партнирал си е с редица известви изпълнители. Получава награда за педагогическо майсторство от американското общество на преподавателите по пиано и асоциация "Стенуей" в Принстън. Участва активно в журита, изнася лекции и води семинари и майсторски класове на Световния конгрес по клавирна педагогика, Колежанско музикално общество, Йейрския университет и др. Записва за Ямаха, MSF, RECONDS и WORD MUSIC MARIMBA. Американците го наричат "гений на рубатото".


КРЪСТЕВ, Александър
Роден през 1879 г. в град Видин. Завършил консерватория в Загреб. През 1901 г. постъпва в Ломското педагогическо училище като учител по музика. В Лом създава хорове и оркестри към двете средни училища. Работи с граждански мъжки и смесени хорове, с вокален квартет и тамбурашки оркестър. Открива клас по пиано в девическото училище. Издава музикален сборник с училищни песни и два албума с хорови творби. През 1907 г. се премества във Варна. Умира през 1945 г.


ЛИЛОВ, Лило
Роден на 8.Х.1944 г. в с. Славотин, обл. Монтана. През 1962 г. завършва гимназия в Монтана, а по-късно учи като частен ученик в Музикалното училище "Любомир Пипков" в София. През 1982 г. завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, специалност "Тромпет" при проф. Ангел Македонски. Завършил е курсове за диригенти при Добрин Петков, Драгомир Ненов, Иван Бакалов, Лина Терзиева. През 1964 г. започва работа като учител по пеене в Селскостопанския техникум в с.Георги Дамяново. От 1965 до 1992 г. е преподавател, директор и зам.директор на ОШИ "Добри Христов" – Монтана. От 1997 г. е учител по музика в V СОУ в град Монтана. Ръководи духовия оркестър "Дико Илиев" при читалище "Разум" град Монтана. Духовия оркестър участва в Националните празници на духовите оркестри в Монтана и във фестивал на духовите оркестри в Унгария през 2003 г. Носител е на златна значка на Комитета за култура и почетната значка на община Монтана.


ЛИЛОВА, Тереза
Родена в град Малко Търново, обл. Бургас. От 1959 г. до 1989 г. работи в сферата на културата. От 1958 г. когато идва да живее в Монтана до сега участва в самодейните колективи на читалище "Разум". В началото в хора за школувано пеене, след това изпълнява главните роли в оперетите: "Ревю на младостта", "Време за любов", "Целувката на Чанита", "Волният вятър, "Веселата вдовица", "Хубавата Елена", "Птицепродавецът", "Царицата на Чардаша", "Българи от старо време", "Службогонци", "Графиня Марица" и др. През 1986 г. е една от основателките на групата за стари градски песни "Носталгия" към читалището. Носител на "Почетен знак на Михайловград" от 1985 г. и званието "Почетен гражданин на Монтана" – 2006 г.


ЛУКОВ, Камен
Роден на 26.ХІ.1875 г. в с. Копиловци. Постъпва доброволец във военната музика. Учи в Императорското музикално училище в Одеса. През 1905 г. се завръща в България и е назначен за капелмайстор на 34-и Троянски пехотен полк в Ловеч. Участва в Балканската и Първата световна война с музикантския взвод. Тогава създава маршът "Троянци". Написал е над 1000 творби за духов оркестър – походни маршове и кантати. Композирал е и хора, ръченици, китки, романси, оперетна музика. Умира на 7.VІІІ.1949 г. в Ловеч.


МИЛКОВ, Михаил
Роден на 22.І.1923 г. в Лом. Завършва теоретичния отдел на Държавната музикална академия през 1952 г. Учи диригентство при Светослав Обретенов. Като студент ръководи при фабрика "Пролетарий" и хора на Медицинска академия в София. Бил и диригент, гл.диригент и гл. художествен ръководител на Ансамбъла за песни при Българско радио, ансамбъл "Родна песен" при Градски народен съвет, хор "Кавал" и хор "Дунавски звуци" в Русе. Обработва за хор революционни български и руски песни и други творби. Умира на 17 януари 2003 г. в София.


МИНКОВ, Емил
Роден на 9.V.1930 г. в град Лом. Завършил е БДК при проф. Недялка Симеонова. Като студент работи като помощник концерт майстор в Държавния музикален театър "Ст. Македонски" и Държавния оркестър при радиото и телевизията. Работил е в Софийската филхармония и Ансамбъла на българската армия. От 1962 г. е на работа в Германия. Бил е първи цигулар и концерт - майстор в известни оркестри и в Берлинската опера под диригентството на Херберт фон Караян. Потомък е на интелектуален ломски род. Баща му е зъболекарят д-р Милчо Минков, чичо му – писателят Цветан Минков, актрисата Виолета Минкова е негова сестра. Умира през 2003 г.


МИТОВ, Милан
Роден през 1884 г. в град Лом. През 1901 г. завършва педагогическото училище. Завършва Музикалната академия в Загреб през 1904 г. Учителства в Солунската мъжка гимназия, в Тутракан, във Варненската гимназия, в мъжката гимназия във Видин. От 1919 г. живее и работи в София. Автор е на сборниците "10 весели походни песни", "Венец на лирата", операта "Малкия зидар", марша "Към комунизма", "Песни за народните будители", "Трудови песни", "Туристически песни", "10 концертни хорови песни" и др. Умира през 1972 г.


МОЦЕВ, Александър
Роден през 1900 г. в град Лом. Завършил Ломското педагогическо училище и Държавната музикална академия през 1925 г. През 1927 г. създава и ръководи хор "Петко Стайнов" в Лом. През 1938 г. заминава в София. Ръководи ученически хорове в VІІ мъжка гимназия, Средното музикално училище и др. Бил е диригент и инспектор за Македония. От 1942 до 45 г. специализира във Виена. Избран е за научен сътрудник в Института за музика при БАН и за член на научния му съвет. Като главен референт-ръководител на художествената самодейност наблюдава хоровете в цялата страна. Автор е на над 200 статии по проблемите на хоровото и самодейно изкуство. Умира през 1964 г.


НАКОВ, Росалин
Роден в Монтана. Завършил е Музикалното училище в Плевен и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Носител на много награди от фестивали и конкурси.


НАУМОВ, Петко
Роден на 26.VІ.1879 г. в град Берковица. Завършва гимназия в София. Учи в Пражката консерватория от 1899 до 1903 г. Един от основателите на Българска държавна консерватория, където работи 27 години. Автор е на 12 романса, 6 поеми, 3 рапсодии, 2 симфонични танца, 3 увертюри, операта "Страхил войвода". Автор е на критически статии за концерти, драматически представления и др. Умира на 5 март 1933 г. в София.


ПАПУРКОВА, Павлина
Родена в с. Лехчево. През целия си трудов стаж е работила в Окръжния и Районния съд в Монтана. С музика се занимава от 1956 г. В началото е хористка в Градския хор в Монтана. А от 1959 г. е солистка в самодейната оперета. Участвала е в музикалния спектакъл "Ревю на младостта", оперетите "Българи от старо време", "Време за любов", "Целувката на Чанита", "Царицата на чардаша", "Рози от Балкана", "Волният вятър", "Прилепът", "Веселата вдовица", "Бедният студент", "Хубавата Елена", "Службогонци", "Графиня Марица", "Моята прекрасна лейди". От 1985 г. пее в група за стари градски песни "Носталгия" – гр. Монтана.


ПЕТРОВА, Сийка
Родена на 30.ІV.1914 г. в София. Първоначалното си образование получава в гр. Фердинанд, дн. Монтана. През 1937 г. завършва Държавната музикална академия като ученичка на Хр.Морфова и Л.Прокопова. В периода 1940-1943 г. специализира в Париж. През 1936-1967 г. е артистка в Софийската народна опера. Дебютира в ролята на Зибел ("Фауст" от Ш. Гуно). Предпочитана е за роли в опери на Вагнер. След 1960 г. се насочва към мецосопранови партии – Еболи в "Дон Карлос" от Дж.Верди, Амнерис в "Аида" от Дж.Верди и др. Изпълнява ролите на Тоска в "Тоска" от Пучини, Ярослава в "Княз Игор" от А.П.Бородин, Елена в "Момчил" от Л.Пипков.


ПИРОНКОВ, Симеон
Роден на 18.VІ.1927 г. в Лом. Завършил БДК. В началото работи като музикален ръководител на Народния театър за младежта в София. По-късно е музикален ръководител на Българската кинематография, където оставя ценни образци във филмовата музика. Преподавател в НАТВИЗ. Бил е секретар и зам.председател на Съюза на българските композитори. Пише статии по различни по различни теми от областта на музиката. Автор на музикални произведения в почти всички жанрове – "Добрият човек от Сечуан", "Пъстрата птица" – опери ; "Нощна музика" за симфоничен оркестър, "Истинска апология за Сократ, за бас и оркестър, Балетна музика в памет на Стравински, ораторията "Житие и страдание грешного Софрония", кантатата "Искам да напиша една песен" и др.


ПОПОВ, Аврам
Роден в град Лом. Завършил Музикалната гимназия в София и Българската държавна консерватория. Специализира цигулка в Русия. Лауреат е на Ваймарския фестивал в Германия, конкурси във Франция, Монте Карло и др.


ПОПОВ, Никола
Роден през 1935 г. в град Лом. Брат на проф. Стефан Попов. Професор и преподавател, специалност – контрабас, със световна музикална кариера. Живее в Мексико сити.


ПОПОВ, Стефан
Роден на 3.ІV.1940 г. в град Лом. Учи интернат за даровити деца в София, където получава средно музикално образование. Завършва Московската консерватория, специалност виолончело и музикална педагогика. Работи 4 години в САЩ в Бостънската консерватория. Живее в Лондон, професор в Кралската консерватория "Гилдхол". Лауреат е на международни музикални конкурси в Москва, Женева, Виена, Флоренция.


ПЪРВАНОВ, Васил
Роден на 16.ХІ.1938 г. в село Станево, област Монтана. Завършил Музикално училище в София. Специализира кларнет при проф. Сава Димитров. Свири в популярни оркестри с Ибро Лолов, Емил Колев, Христо Карлов и др. От 1961 г. живее в град Русе. Основател и пръв ръководител на оркестър "Хоро" – град Русе.


РАЙЧЕВ, Александър
Роден на 11.ІV.1922 г. в град Лом. Завършва Държавната музикална академия като ученик на проф. Панчо Владигеров. Работи като музикален сътрудник на Радио София и диригент в Народния театър за младежта. От 1962 г. е професор по хармония и композиция. От 1980 г. до 1990 г. е председател на Съюза на българските композитори. Първото му голямо произведение в областта на музикалния театър е балетът "Хайдушка песен". Автор е на оперите "Мост", "Славеят на Орхидея", "Тревога", "Аспарух" и радиооперата "Вашето присъствие". През 1988 г. е избран за член на Кралската академия за наука и изящни изкуства в Белгия, член е на Асоциацията за съвременна музика в Будапеща. Автор е на учебник по хармония. Носител на орден "Стара планина". Умира през 2003 г.


РАЙЧЕВ, Ромео
Роден на 26.І.1913 г. в Лом. Брат на Александър Райчев и Виктор Райчев. Учи право в СУ през 1932-33 г. Завършва пеене и пиано в ДМА през 1938 г. като ученик на Ел.Орукин и Ж.Ковачева. През 1947 г. специализира диригентство при гостуващия в България италиански диригент Е. Де Веки. През 1937-39 г. е хорист в операта в София. Бил и диригент и гл.диригент на оперите в Стара Загора, Русе и Бургас. Поставя оперите "Лето 893", "Майстори" и "Мария Десислава" от П. Хаджиев, "Тревога", "Мост" и "Аспарух" от Ал. Райчев и др. Дирижира и много други опери от български и чужди композитори. Носител на орден "НРБ" І ст. и ІІІ ст. Умира през 1986 г.


РАНГЕЛОВА, Нели
Родена на 16.ІХ.1958 г. в град Монтана. Завършва Естрадния отдел на БДК през 1982 г. Професионалната си кариера започва през 1978 г. като солистка на оркестър "Бургас". През 1982 г. печели голямата награда на фестивала "Златния Орфей" и голямата награда на фестивала "Ниюола" в Индипендънс (САЩ). Участва в международни конкурси и фестивали в Словакия, Полша, Куба, Германия, Белгия, Австрия. Работи в Германия, Швейцария и Австрия. От 1987 г. е солистка на група "Сребърни звезди". През същата година записва първата си дългосвиреща плоча в "Балкантон".


СПАСОВ, Георги
Роден на 13.ХІ. 1891 г. в град Лом. През 1910 г. завършва гимназия. Сред това учителства в с. Ботуня, Врачанско. Тук прави първите си творчески опити. Посещава Пиводовата певческа школа в Прага. През 1921 г. в консерваторията във Виена изучава хармония и контрапункт. През 1923 г. става артист в Народната опера в София. През същата година започва да пише солови и хорови песни. Ръководи църковен хор и хора на военното училище. От 1928 г. е чиновник в БНБ. Тук организира и ръководи хор. След пенсионирането си през 1947 г. се отдава изцяло на музиката. Автор е на 150 солови, хорови и детски песни. През 1947 г. издава сборника "Бисерни зрънца". Песните "Люти клетви", "Ганините очи", "Море Етке", "Млад делия", "Конакчийка" слагат началото на българския романс. След това се появяват хоровите песни "Злато моме", "Севдалина", "Хайде Тодоро", "Юнак Димо". През последните години от живота си композира военни песни. Умира на 17.ХІІ.1953 г.


ТОДОРОВ, Ненчо
Роден на 18.ІІІ.1940 г. в с. Благово, обл. Монтана. Завършил БДК през 1968 г. факултет по инструментално дирижиране, специалност "Валдхорна", при проф. Карел Стари, проф.Бенцион Слиезер и проф. Камен Попдимитров. Работи като оркестрант в Симфоничния оркестър на град Враца от 1966-1967 г., Софийски оркестър 1967-1969 г. От 1992 г. е диригент в читалище "Разум", град Монтана. Преподавал е пеене и музика в средните училища в Монтана. Един от създателите на първия мажоретен състав.


ЦИБРАНСКИ, Хернани
Роден на 9.V.1931 г. в град Нанси, Франция. Завършва стоматология в София през 1954 г. Зав. отделение и гл. лекар на Стоматологичната поликлиника в град Лом. Участва активно в културния живот на град Лом. Концерт-майстор, помощник-диригент и диригент на самодейната оперета в града. Участва в дейността и на останалите самодейни колективи в читалището. Ръководи струнен оркестър в детската музикална школа, младежкия ансамбъл и естрадния оркестър. Бил е председател на читалището в град Лом.