Танцови дейци

 

Албена Костова
Анна Василева
Антон Димов
Геновева Стоянова
Гергана Тонева
Иван Кирилов
Ина Колева
Луиза Стефанова
Малин Малионов
Мария Димова

Петър Луканов
Първан Първанов
Руска Ванова
Серафим Калоянов
Стоян Стоянов
Тодор Тодоров
Любомир Гуглин
Камен Иванов

 

Анна Василева
Родена на 15.3.1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаничка на Детската балетна школа при НЧ "Постоянство", гр. Лом с преподавател Руска Ванова.От 1995 г. е преподавател и ръководител на балетната школа в град Лом. През 2005 г. завършва Класическа хореография в АМТИ, гр. Пловдив в класа на И.Трофимова и Л. Драгулева със специалност балетмайстор-педагог.


Антон Димов
Роден на 13.09.1949 г. в гр. Монтана. През 1974 г. е завършил специалност "Хореография" в Института за културно-просветни кадри в Благоевград. Ръководи танцови състави в Младежкия дом и Профсъюзния дом на културата в град Монтана и АНТП "Вратица", гр. Враца. Преподавател в V СОУ. Поставените от него танци "Волна младост", "Северняшки празник", "Срещи", "Граовски мотиви", "Лазарица", "Балкански икони", "Шопска сюита" и др. са спечелили национално и международно признание. Работил е заедно с Иван Тодоров, доц. Андрей Коралов, Методи Кутев и др. Неговите състави участват в национални и международни конкурси и фестивали – Гърция - 1974, 2001, Франция – 1984, 1986, Бразилия – 1987, Румъния – 2001, Македония – 2006, 2007, САЩ – 2007, Турция – 2007, 2008. Носител е на Орден "Кирил и Методий" ІІ степен, плакет на ЦХС – златен, първа награда от фестивал в гр. Тулча, плакети на градове, златен медал от конкурсите "Орфеева дарба" и "Орфеево изворче", Голямата награда за ромски танц от гр. Стара Загора и статуетка за най-добра хореография, златни медали и звания "представителен" от І,ІІ,ІІІ,ІV,V,VІ и VІІ Републикански фестивал на художествената самодейност.


Иван Кирилов
Роден на 31.8.1925 г. в гр. Берковица. През 1965 г. завършва национален курс за балетни педагози. От 1950 г. е ръководител на балетна школа при читалище "Постоянство" в гр. Лом. От 1953 г. е балетмайстор и хореограф на Оперетния театър при читалище "Постоянство". Участва в І, ІІ, ІІІ, ІV,V Републикански фестивал на фудожествената самодейност. Носител на орден "Кирил и Методий" ІІ степен. Съставите му са награждавани с бронзови и златни медали за оперетните постановки "Хубавата Елена", "Графиня Марица" и др.


Луиза Стефанова
Родена на 1.2.1963 г. в град Монтана. Започва да се занимава с танци от 8 годишна. Участва в балетната школа на Младежкия дом, детската оперета и оперетата за възрастни. Завършила е Национална школа по спортни танци в гр. Пловдив, "Джаз танци" при НСА и педагогика в ЮУ "Неофит Рилски". От 1983 г. е ръководител на състав по спортни танци "Астра" към Младежкия дом в Монтана. Ръководител на мажоретен състав към Младежкия дом, преподавател по спортни танци в ОШИ в гр. Монтана, хореограф и танцьор към група за стари градски песни "Носталгия" към читалище "Разум" в град Монтана. Ръководените от нея състави имат национални и международни изяви в Италия, Германия, Гърция, Испания и Франция.


Мария Димова
Родена на 23.ХІІ.1901 г. в град Фердинанд, дн. Монтана. Следва немска филология в Дрезден и учи танцовата школа на М.Вигман. Посещава Париж, където се запознава с модерния балет и изкуството на А.Дънкан. През 1928 г. завършва танцовата школа на Трюмни в Берлин. Известно време е учителка в с. Мала Кутловица и София. Изнася няколко самостоятелни танцови спектакъла в София – "Цвете", "Магия", "Задушница", "Майчини жалби" и др. Работи в Русенския театър през 1941 г., а след това е асистент балет-майстор в Софийската народна опера. Първа в България се опитва да създаде танцувален стил – съчетание на модерен танц и фолклорни елементи. Сред най-добрите и постижения са постановките на балета "Нестинарка" – 1942, "Тракия", "Приказка", "Герман" (1943). Умира на 10.ІХ.1944 г. във Виена по време на бомбардировка.


Петър Луканов
Роден през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана. Започва артистична дейност като танцьор през 1951 година, като през периода 1955-1963 година е солист на балета на Русенската народна опера. От 1963 до 1968 година следва балетна режисура в Държавния институт за театрално изкуство в Москва в класа на професор Лавровски. Творческата и административна ангажираност на Петър Луканов през следващите години е свързана с работа като: балетмайстор-постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител на отдел "Класически танци" в Държавното хореографско училище - София, директор на балета на Националната опера - София. Понастоящем Петър Луканов работи като професор по хореографска композиция и режисура, балетна режисура, композиция на класическия танц и история на балета в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив. През периода 1993-1999 година е бил неин Заместник-ректор. Петър Луканов е реализирал множество постановки както в редица български оперни театри в България, така и зад граница (Русия, Турция , Гърция).


Първан Първанов
Роден на 12.11.1949 г. в с. Смирненски. В танцовото изкуство навлиза 15 – годишен като самодеец в Профъюзния дом на културата. През 1975-76 г. завършва Националната школа за ръководители на самодейни танцови състави. През 1977-78 г. е ръководител на танцов състав при Профсъюзен дом на културата в град Монтана. През 1979 г. създава танцов състав при завод "Прециз", а през 1981 г. танцов ансамбъл "Пъстрина" към завод "Пима". През 1995 г. е ръководител на танцов ансамбъл "Дунав" при НЧ "Постоянство"- гр. Лом. В периода 1998-2000 г. е учител по хореография в V СОУ "Христо Ботев". Спечелил е редица награди от престижни фестивали в страната и чужбина. През 2001 г. е награден със "Сребърна лира" на СМТДБ. Съставите му участват в 42 международни танцови фестивала, в които е спечелил 5 първи наградии, купи на кметства и грамоти.


Руска Ванова
Родена на 28 март 1933 г. в гр. Лом. През 1963/64 г. се дипломира като балетен педагог. През 1954 г. започва да работи като балетен педагог в Пионерския дом на града, а от 1959 г. е ръководител на детска балетна школа. От 1982 г. е ръководител на балета към ломския оперетен театър. Носетел е на орден "Кирил и Методий", на значка "Отличник на Комитета за култура", на почетния знак на Об. Съвет – Лом "Кръстьо Пишурка" – златен, златен медал за изпълнение в оперетата "Графиня Марица" на ІV републикански фестивал.
нагоре